Runebergin torttu




Runebergin torttu

Usein kuullun käsityksen mukaan
runebergintortun kehitti
 J. L. Runebergin vaimo
 Fredrika Runeberg.
 Hänen tiedetään
tehneen miehelleen
vehnäjauhoista,
 korppujauhoista,
keksimuruista
 ja
manteleista,
omenahillolla
 ja
 sokerikuorrutuksella
koristeltuja leivoksia.


Taulu eteisaulan seinältä:)

Tarina kertoo,
että Runebergillä
 oli makean nälkä.
Hän pyysi vaimoltaan
jotain makeaa,
mutta kaapista
ei löytynyt makeata.
 Fredrika päättikin
 tehdä leivonnaisen
 niistä aineksista,
mitä hänellä oli.

Tiedot löytyivät täältä.

Hyvää Runebergin päivää!


- Sari -

5 kommenttia:

  1. Aivan ihana kattaus, vimosen päälle hiaaano !
    Ja taulukin, nam.

    VastaaPoista
  2. Sattuipas Frederikalla olemaan kaapissa ihan passelit aineet. Ovat nuo tortut niin vaan maistuvia!

    VastaaPoista
  3. voi runebergin tortut ovat niin hyviä! ihana tuo taulu.

    VastaaPoista
  4. Runebergin museon oppaan mukaan tortut kehitti alun perin venäläissyntyinen leipuri Porvoossa. Koska JL piti niistä kovasti, alkoi säästäväinen vaimo valmistaa niitä kotona kulloisenkin kaapin sisällön mukaan. Yhtä oikeaa reseptiä ei siis ole. JL nautti tortun joka aamu paloviinan kanssa.

    VastaaPoista
  5. Hei Anonyymi!
    Kiitos tiedoista. Museoissa kuulee paljon sellaista tietoa, jota ei kuule muualta. Mekin käydään museoissa varsinkin kesälomamatkoilla:). Olisi kyllä hienoa, kun tuota wikipediaakin päivitettäisiin aina välillä:).
    Kevättalven terveiset

    VastaaPoista

Kiitos tervehdyksestäsi <3

Pinterest - Unelmoi & Inspiroidu